15 december 2020

NOA Opleidingsbedrijf Afbouw nu ook in Vroomshoop

Ook al werden er al jarenlang leerlingen opgeleid tot stukadoor, Oost-Nederland was tot voor kort toch nog een blinde vlek op de kaart met vestigingen van NOA Opleidingsbedrijf Afbouw. Met de erkenning van Bovo Beroepsopleidingen in Vroomshoop tot officieel NOA Opleidingsbedrijf is landelijke dekking van onze stukadoorsopleidingen bijna een feit. 

“Noch voor ons, noch voor onze leerlingen verandert er iets”, zegt Albert KleinJan, opleidingscoördinator bij Bovo Beroepsopleidingen. “We werkten al nauw samen met ROC van Twente, we plaatsten onze leerlingen al bij erkende leerbedrijven en we betaalden ze al volgens de CAO-Afbouw. Maar met de erkenning tot NOA Opleidingsbedrijf Afbouw stralen we wel eenheid naar buiten uit. En dat is goed voor de sector én goed voor onze leerlingen.” KleinJan is van mening dat de erkenning goed is voor de aantrekkingskracht en de uitstraling van de afbouwsector. “En het is ook prettig voor leerlingen uit onze regio. Vroomshoop ligt precies in het midden tussen de twee andere opleidingen in Assen en Zupthen. En die afstand is te groot voor leerlingen, zeker als ze zijn aangewezen op het openbaar vervoer. Dus het is mooi dat het Oosten nu ook op de kaart staat.” 

Bovo Beroepsopleidingen telt momenteel 23 stukadoorsleerlingen. “In de afgelopen jaren zien we jaarlijks een gestage groei van het aantal leerlingen”, vertelt KleinJan. “Mede doordat we samen optrekken met het ROC van Twente, waar Arno Scheffer niet alleen docent is maar ook ambassadeur namens NOA. Daardoor weten nieuwe leerlingen ons goed te vinden.” 

Volgens KleinJan zijn er in de regio rond Vroomshoop voldoende leerbedrijven waar leerling stukadoors aan de slag kunnen. “Meer is natuurlijk altijd beter, maar we kunnen onze leerlingen goed kwijt. Al kan het natuurlijk nooit kwaad om NOA-leden erop te wijzen dat ze onze leerlingen via het Opleidingsbedrijf kunnen inhuren. Ook daar helpt de erkenning bij. Want ik durf wel te voorspellen dat er voorlopig zat werk is voor goed opgeleide stukadoors. Ik zie vooral goed gevulde orderportefeuilles bij bedrijven, dus we kunnen de leerlingen mee geven dat je er een mooie boterham mee kunt verdienen. En het is natuurlijk ook gewoon een prachtig vak.”

Deel dit artikel: