Meerdere mogelijkheden om te starten

Toelatingseisen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een echte Afbouwprof te worden. Afhankelijk van je vooropleiding kun je op niveau 1 of 2 starten aan een specialistische vakopleiding. Voordat je je inschrijft, doe je bij ons mee aan een introductie. Dan kan er samen met jou bekeken worden welke beroepsopleiding het beste bij jou past.

Welke vooropleiding?

  • Zonder vooropleiding, maar met een goede motivatie kun je na een intake bij een van onze Praktijkopleiders beginnen met de Entree-opleiding op niveau 1. 
  • Om te starten op de niveau 2 opleiding heb je minimaal een diploma van het VMBO of de Entree-opleiding nodig. Een bewijs dat je de eerste 3 jaren van de HAVO of het VWO goed hebt doorlopen is ook voldoende. 

Hoe lang?

  • De Entree-opleiding duurt gemiddeld 1 jaar. Daarna kun je doorstromen naar niveau 2.
  • De beroepsopleiding op niveau 2 duurt twee jaar. Deze opleiding tot stukadoor, dekvloerenlegger, natuursteenbewerker of plafond- en wandmonteur volg je via de BBL-leerweg: 4 dagen werken en 1 dag naar school, waar praktijkleren centraal staat. Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar niveau 3.
  • De beroepsopleiding op niveau 3 is er voor natuursteenbewerkers en stukadoors. Deze duurt ook weer 2 jaar. Voor vloerenleggers en plafond- en wandmonteurs is er geen vakgerichte vervolgopleiding, maar kun je wel doorleren voor middenkaderfunctionaris, of uitvoerder. 
  • Wil je graag leidinggevend werk en veel verantwoordelijkheden? Of Meester in jouw vak worden? Dan kun je ook nog doorleren op niveau 4. Deze opleidingen duren minimaal 2 jaar. Afhankelijk van jouw vooropleiding en specialisme. Lees hier meer over bij carrieremogelijkheden. 

Waar?

Onze beroepsopleidingen worden niet op elke school aangeboden. Regionale Opleidingscentra mogen namelijk zelf bepalen welk onderwijs en opleidingen ze aanbieden. Omdat onze vakopleidingen nogal uniek en specialistisch zijn, zijn er ook niet overal goede docenten, die jou de fijne kneepjes van het vak kunnen leren. Maar door het land verspreid zijn er meerdere ROC’s en Opleidingsbedrijven waar je terecht kunt. We helpen je graag verder als je meer wilt weten. Vind jouw dichtstbijzijnde locatie hier, of vul het contactformulier in en dan hoor je van ons waar jij de opleiding kunt volgen die je wil doen.

Weet je nog niet zeker wat je wilt?

Het is helemaal niet erg als je nog niet precies weet welke opleiding bij jou past. We helpen je daar graag bij. We hebben meerdere mogelijkheden om kennis te maken met het vak en voordat je aan een opleiding begint, volg je bij ons een introductie. Tijdens deze introductie krijg je uitleg over wat je kunt verwachten van de opleidingen. Ook krijg je een rondleiding door het opleidingscentrum, waarna je aan de slag gaat met een werkstuk. We kunnen dan goed beoordelen of de beroepsopleiding van jouw keuze geschikt voor je is. En je kunt zelf goed uitproberen of je het echt leuk vindt om te doen. Samen met jou en je ouders hebben we een eindgesprek, zodat we kunnen bespreken of je wordt aangenomen bij NOA Opleidingsbedrijf Afbouw en in welke opleidingsvorm je van start gaat. Meld je hier aan als je graag meer wilt weten.