Corona zette de afgelopen maanden een flinke streep door de verschillende afbouwopleidingen. Leerlingen mochten niet meer naar school en onderwijs op afstand bleek voor praktijkonderwijs een pittige opgave. Maar de opleidingen en de leerlingen hebben zich er zo goed en zo kwaad als mogelijk doorheen geworsteld. En met resultaat: verreweg de meeste leerlingen hebben hun examens met succes afgerond, of doen dat binnenkort. Achterstanden zijn er gelukkig nauwelijks.
“In het begin van de lockdown was er een korte periode een schokeffect”, vertelt Toine Visker van NOA Opleidingsbedrijf Afbouw Zuidwest. “Op onze stukadoorsopleiding zagen we dat het uitvalpercentage ineens snel opliep. Bedrijven werden zenuwachtig en leerlingen met milde klachten meldden zich ziek. Maar na twee weken leek de ergste schrik gelukkig over en had iedereen zijn draai weer gevonden. Ik denk dat de snelle reactie van de verschillende brancheverenigingen daar zeker een rol in heeft gespeeld. De bouw was toch de eerste sector met een protocol en dat heeft geholpen om de rust te bewaren. We hebben nog even een dipje gekend toen er schaarste aan materialen dreigde, maar dat was gelukkig ook maar van korte duur.” Na de eerste schok konden de meeste leerlingen aan de stukadoorsopleiding volgens Visker “weer lekker doorwerken. Al bleek online onderwijs voor veel van onze leerlingen een brug te ver. We merkten dat veel jongens afhaakten en die ene dag dat ze eigenlijk naar school moesten gewoon gingen werken. Voor praktisch ingestelde jongens is het moeilijk om hun eigen lesdag in te richten en te plannen. Dat heeft bij sommigen toch wel en lichte achterstand in theorie opgeleverd. Voor de praktijkexamens hebben we dus een creatieve oplossing moeten vinden. Onze leerlingen doen daarom pas in september examen. Landelijk zijn er wel verschillen. De verschillende opleidingen hebben daar allemaal hun eigen weg in gezocht. Maar uiteindelijk valt de achterstand mee.”
Ook bij de opleiding natuursteen was het aanpoten de afgelopen maanden, vertelt docent Corry Kussendrager. “De theorie deden we via Skype. En ik heb heel veel geappt en gemaild met mijn leerlingen. De praktijkexamens kunnen ze bij de leerbedrijven doen en dat is allemaal goed gegaan. Gelukkig zijn we geen leerlingen uit het oog verloren en is er niemand van de klas van 20 tussen wal en schip beland. Ik was daar wel even bang voor, maar met hele intensieve begeleiding hebben we iedereen er doorheen gesleept. Daar ben ik best trots op, want ondanks dat we geen les mochten geven was het gigantisch druk. En ik heb gemerkt dat ik mijn leerlingen na verloop van tijd echt begon te missen. Ik ben dan ook blij dat ik inmiddels weer echte lessen mag voorbereiden.
Ook bij de stukadoorsopleiding zijn de praktijklessen ondertussen weer opgestart. Visker: “De praktijkruimtes zijn zo ingericht dat ze voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. En de kennismakingsweken, waarbij we het niveau van nieuwe leerlingen bepalen, gaan gelukkig ook door.”
En de aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar? Hebben die nog te lijden onder corona? Volgens Kussendrager valt dat mee. “Er hebben zich al 9 nieuwe leerlingen aangemeld voor de opleiding natuursteen. En dat is in onze tak van sport helemaal niet verkeerd. Het betekent dat we volgend jaar gewoon weer een klas van 20 leerlingen, verdeeld over verschillende niveaus, hebben. Gelukkig maar.”
Visker meldt dat het aantal nieuwe stukadoorsleerlingen in het hele land zelfs is gestegen ten opzichte van vorig jaar. “Maar daar hebben we ook veel voor gedaan. Onze ambassadeurs zijn al in het najaar begonnen met voorlichting op scholen en beurzen en dat heeft effect gehad. Ja, daar ben ik blij mee, want sectorbreed is er nog steeds een tekort aan vakmensen. Gelukkig hebben de meeste bedrijven nog weinig last gehad van corona. Sterker nog, het lijkt bij velen drukker dan ooit. Al het werk moet af of is naar voren gehaald. De behoefte aan leerlingen blijft dus groot. En dus ook de behoefte aan goede opleidingsbedrijven. Laten we daar dus vooral niet op gaan beknibbelen.”