Als goed geschoolde vakman ben je hard nodig!

Nadat je jouw opleiding op niveau 2 hebt afgerond, kun je verder studeren. Heel vakgericht met een vervolgopleiding, of specifieke vaardigheden verbeteren middels cursorisch onderwijs. Je kunt zelfs Meester stukadoor worden, als je écht alle fijne kneepjes van het vak leert beheersen, maar ook uitvoerder, leermeester en zelfstandig ondernemer. Als je hogerop wilt komen, zijn er allerlei mogelijkheden!

Doorgroeimogelijkheden


Er is genoeg werk te vinden als stukadoor. Zowel als werknemer en als zelfstandig ondernemer is er veel vraag naar stukadoors die met passie en kennis mooi werk kunnen maken. Je kunt jaren doorleren en vooral veel ‘meters maken’ om steeds beter te worden. We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje:

Gezel stukadoor, niveau 3

Als gezel stukadoor breng je allerlei soorten pleisterwerk en isolatiemateriaal aan (ook op buitengevels) en kun je lijstwerk en ornamenten maken/verwerken. Ook decoratief pleisterwerk komt tijdens de opleiding ruimschoots aan bod. Alle werkzaamheden die bij het stukadoorsvak komen kijken, voer je zelfstandig uit, inclusief het voorbereidend werk en natuurlijk zonder de veiligheid en het milieu uit het oog te verliezen.

Tijdens de opleiding staat de praktijk centraal, maar je krijgt ook materialenkennis, bestekken en tekeningen lezen. Je leert tevens hoe je leiding geeft, taken verdeelt en coördineert, werk voorbereidt en oplevert.

Restauratiestukadoor

De opleiding tot Restauratiestukadoor is een praktijkopleiding, bedoeld voor stukadoors die met decoratieve en restauratietechnieken bezig willen zijn en zich tot het hoogste niveau van vakmanschap willen ontplooien. Naast inzet en studiediscipline vergt de opleiding bijzondere vaktechnische vaardigheden en vakmanschap van de deelnemers. De opleiding duurt drie jaar. Een meerdaagse ‘Proeve van Bekwaamheid’ sluit de opleiding af, waarna je de titel Meester stukadoor mag voeren.

Kaderfunctionaris Afbouw en Decoratiestukadoor, niveau 4

Op de bouwplaats werken mensen samen met verschillende beroepen en taken. Als kaderfunctionaris zorg je ervoor dat al die mensen samenwerken. Aan jou de taak om het werk te organiseren en coördineren. Het kan daarbij gaan om het ontwerp, de voorbereiding, de uitvoering of het beheer en daardoor is het werk heel afwisselend. Je hebt contact met leveranciers, opdrachtgevers en natuurlijk ook met de mensen op de bouwplaats. Je voelt je verantwoordelijk voor de uitvoering en kunt goed tegen werkdruk en stress.

De opleiding is sterk gericht op de praktijk en op zaken waar je in je werk mee te maken krijgt: financiën, planning, het omgaan met mensen. Je maakt tijdens de opleiding een keuze tussen uitvoerder of ondernemer, want het toepassen van je kennis verschilt tussen beide richtingen.

Decoratiestukadoor

In oudere huizen en gebouwen zitten vaak nog ornamenten in het plafond of lijsten langs de muur, die wat lastiger te stucen (pleisteren) zijn. Als je decoratiestukadoor wil worden, dan leer je dat tijdens de opleiding. Maar dat is niet alles, je leert ook het werk op te nemen. Bij dit werk is een goede ondergrond belangrijk, dat leer je natuurlijk ook. De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt je vaak met extra keuzedelen nog verder specialiseren.

Stukje salaris en arbeidsvoorwaarden

Je wordt minimaal beloond conform de cao Afbouw. Als jouw werkgever heel tevreden is over je werk, zal hij je waarschijnlijk nog wel meer willen betalen. Bovendien heeft de cao Afbouw een interessant pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo is jouw pensioenvoorziening goed geregeld, hebben alle werknemers in de sector onbeperkt recht op fysiotherapie, zijn er speciale onderzoeken om je te helpen gezond te leven, is er een ongevallenverzekering en afspraken over kort verzuim. Wel zo fijn!

Competenties, skills & vaardigheden stukadoor

  • Technisch inzicht
  • Discipline
  • Omgaan met details
  • Sterk
  • Snel
  • Passie